Műsor

Lecsó ami nem Ratatouille 2. receptek


Lecsó a jó Magyar Lecsó 4 adagra kalkulálva:

Füstölt szalonna 20 dkg apró kockára vágva, a bőrét is felhasználjuk
Makói vöröshagyma 30 dkg, vékony szeletekre vágva
Paradicsom 60 dkg, lehéjjazva, cikkekre vágva
TV paprika 80 dkg, kicsumázzuk, 1 cm szeletekre vágva ( TV= tölteni való :) )
Az erőset szeretőknek lehet még zöld hegyes erős paprika 5 dkg vékony karikára vágva
Fűszerpaprika 3 dkg, minőség és ízlés szerint adagolva
Só 1 dkg ízlés szerint adagolva
Bors ha valaki szereti tehet bele

A cigánylecsó verzióban TV paprika helyett főleg hegyes erős paprika van benne, de ez túl durva nekem,
ezért Én csak egy keveset rakok a saját készítésű lecsóba.

Lehet bográcsban, lábosban, serpenyőben készíteni, amelyiket jónak látjuk.
Olvasszuk ki a szalonnát, a bőrét is rakjuk bele.
Rakjuk hozzá a hagymát és pirítsuk, ezt követően adjuk hozzá a TV paprikát és pirítsuk a hagymával
sózzuk és fűszerezzük.
A paradicsom következik, ez adja meg a szaftosságát a lecsónak, rakjuk a paprikához.
Addig főzzük amíg a paprika megpuhul.

Ratatouille 4 adagra a rajzfilmben készített verzió:

Paradicsom mártás alap:
Fehér hagyma 20 dkg apróra vágva
( a vöröshagymához hasonló csak gyengébb)
Póréhagyma 15 dkg apróra vágva
Paradicsom 30 dkg, lehéjjazva, cikkekre vágva
Pritamin paprika 20 dkg, apróra vágva
fokhagyma 1 dkg apróra zúzva
Olívaolaj (főző) 1 dl

Só 1-2 dkg ízlés szerint
Bazsalikom csipet
Kakukkfű csipet
Oregano csipet
Bors fekete csipet
 

A hagymát oliva olajon üvegesre pirítjuk.
Hozzátesszük a többi zöldséget és pépesre pároljuk, közben sózzuk és fűszerezzük
Ha kész passzírozzuk, vagy turmixoljuk.
 

Ratatouille összeállítás

Padlizsán 20 dkg 2 mm vastagra szeletelve
Cukkini zöld 20 dkg 2 mm vastagra szeletelve
Cukkini sárga 20 dkg 2 mm vastagra szeletelve
Paradicsom 20 dkg 2 mm vastagra szeletelve
 

Egy tálba alulra öntjük a Paradicsommártás ⅔-át

Fontos hogy a padlizsán, a cukkini, paradicsom hasonló átmérő legyen.
Mindegyiket 1-2 mm vékony szeletekre vágjuk.
A mártásba felváltva rakjuk egymásra ⅔ takarásban a zöldségeket.
Igy az alja a mártásban van, a teteje meg szépen látszik a színkavalkád.
Sózzuk meg a tetejét
Sütőben süssük meg 160 C-on 15-20 percet.
ha kész friss zöldfűszerekkel is meghinthetjük.
Sültekhez, grillekhez hidegen és melegen is fogyaszthatjuk, de magában is finom.


Ha nem a design vezérel, csak a finom ízek, akkor a paradicsom alapmártásba
a kockára vágott zöldségeket összefőzzük és kész is vagyunk.