Műsor

Lángos és a magyar tenger


Lángos, Langalló, Kemencés lángos, töki pompos és még sok más néven is ismert.

Ha Balaton, akkor sör és lángos.
A lángos karrierje valahol itt kezdődött az átkos negyven év alatt, de sokkal régebbre vezethető vissza a történet.

Nem a mai fokhagymás-sajtos-tejfölös lángos az, amit tanultunk anno a törököktől. Amit tanultunk az a tészta volt. A lágy, kelt tészta amit a török gasztronómia adott a magyaroknak. A finomságot rendszerint a kenyér sütésből visszamaradt részekből sütötték elődeink. 

A kenyértésztát kerek alakúra nyújtották, majd forró parázson meglángolták. Ez azért inkább a kemencés lángosra hasonlított. Anno hetente egyszer volt az ideje a kenyér sütésnek, ezen a napon készült a langalló is amit inkább reggelire ettek. A kemencében sült lángost anno tejföllel, lekvárral vagy porcukorral ízesítették.

A lángos nem hivatalosan DE hungarikummá vált, legyünk rá büszkék, amilyen egyszerű, oly nagyszerű ez az étel, melynek népszerűsége az utóbbi évtizedekben az országhatárokon is átlépett. Ma már ismerik és szeretik Németországban, Ausztriában, Romániában, Szerbiában, de Csehországban is, sőt az Államokban és ausztráliában is kapható.
A Balaton ismertette meg az Országgal a lángost, ami olcsó volt, gyorsan és, könnyen elkészíthető és jól eladható,...

Manapság már megjelent a divatos street food kínálatában is a magyaros gasztro csoda. Ehetjük bárhol kis hazánkban. Olajban sütve, töltve, kemencében sütve, feltétek végtelen variálásával készülhet a magyar konyha kuriozuma.

A Törökök is remek ételt kreáltak ami a lángos és pizza vonalat erősíti, Lahmacum néven Csónak formájú a tészta és húsos vagy zöldséges raguval töltik és sütik meg kemencében. Érdemes megkóstolni.

Lángos recept, olajban sült
- 1 kg Liszt,
- 0,03 kg Élesztő,
- 0,65 l Víz,
- 0,015 kg Só,
- 0,03 kg Cukor,
- 2 db Tojás,
- 1 l Étolaj.

Langalló recept
- 1kg Lángos tészta,
- 0,3 l Tejföl,
- 0,25 kg Lilahagyma (apró kockára vágva),
- 0,02 kg Fokhagyma (apróra zúzva),
- 0,15 kg Cukkini (apró kockára vágva),
- 0,1 kg Kukorica,
- 0,2 kg Füstölt húsos szalonna (apró kockára vágva),
- 1 csokor Snidling (apróra vágva),
- 0,005 kg Só,
- 0,3 kg Trappista sajt,
- csipet Fűszerpaprika.

Tepsire kinyújtjuk a tésztát kb. egy ujjnyi vastagra.
Megkenjük a fokhagymával és snidlinggel elkevert tejföllel.
Rárakjuk a lilahagymát és megszórjuk sóval.
Rátesszük a szalonnát és meghintjük reszelt sajttal.
200-220 C fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.