Műsor

Szarvaspörkölt recept


Szarvaspörkölt erdei gombával

A recept:
- szarvascomb 1,5 Kg 2x2 cm kockákra vágva
- Füstölt szalonna  10 dkg apró kockára vágva
- Étolaj  1 dl csak a biztonság kedvéért, ha kevés lenne a szalonna zsiradéka
- Vöröshagyma 30 dkg finomra vágva
- Fokhagyma 3 dkg apróra törve
- Paprika fehér 25 dkg apró kockára vágva
- Paradicsom 25 dkg, lehéjjazva és apró kockára vágva
- Vörösbor száraz 1 üveg ( 0,75) ebből 1 dl a szakácsé főzés elött, a többi a pörköltbe kell, ebből következik, hogy még véletlenül sem ócska vörösbort rakunk bele, hiszen csak főzni lesz mert ócska alapanyagból ócska étel lesz
- Erdei gomba 50 dkg lehet vegyesen de a legjobb a vargánya, 2x2 cm kockára vágva
- Feketeáfonya dzsem 15 dkg
- Babérlevél egész  2 db
- Kakukkfű friss 2 dkg vagy lehet szárított is
- Só 2 dkg
- Bors fekete őrölt 1 dkg
- Fűszer pirospaprika 2 dkg

A bográcsban készítve:
A bogrács alatt legyen csak kis láng, először és közben is.
A szalonnát süssük ki, ha kevésnek tartjuk rakjunk hozzá még olajat.
A hagymát szórjuk bele, pirítsuk üvegesre és rakjuk hozzá a fokhagymát, azt is pirítsük egy picit.
Tegyük bele a húst és pirítsuk “fehéredésig”, rakjuk hozzá a paprikát paradicsomot és pörköljük.
Adjuk hozzá a fűszereket, sózzuk és öntsük fel borral, ahogy párolódik és csökken a nedvessége a pörköltünk pótóljuk borral.
Folyamatosan figyeljük, keverjük vagy rázzuk a bográcsot.
Ha már kezd puhává válni a hús ekkor adjuk hozzá a dzsemet,
ízlésünk szerint lehet kevesebb és több is.
Ha vargánya gombát használunk a befejezés elött 10 perccel rakjuk csak bele, ennyi pont elég lesz,
ha nehezebben puhuló gombánk van, pl. rókagomba akkor ha fél puha a hús már hozzá tehetjük.
Ha elkészültünk tálalhatjuk, lehet kenyérrel, vagy burgonyafánkkal is tálalni,
de kóstoltam már friss csírával meghintve, pirított burgonyával és az is nagyon finom volt.
Tálaláskor kínáljunk hozzá még dzsemet és vörösbort.