Műsor

Lecsó ami nem Ratatouille


Lecsó és a Ratatouille

Számomra a Világ legjobb konyhája a Magyar konyha és ezen kívül van a többi ilyen például a francia konyha.
Sok éves tapasztalattal nyugodtan mondhatom, hogy a francia konyha legjobb része a reklám, Miért? mert minden francia fanatikusan hirdeti, hogy milyen kiváló a konyhájuk, ha csak fele annyira lenne büszke a Magyar a saját konyhájára mint a francia, nagy siker lenne.

Vegyük például a lecsót és a ratatouille-t a francia lecsót.

Hogy melyik jobb, vagy finomabb, ez csak ízlés kérdése, szerintem mindkettő kiváló étel, HA jól készítik el.
Az 1850 évek utánra tehető a lecsó és a francia lecsó térhódítása.

Volt ugyan a töröknek 150 éve befolyásolni a magyar konyhát, amit meg is tett, de több száz év választja el a paradicsom elterjedéséig, ami nélkül pedig nincs lecsó, ( a töltött káposzta, na az a törököktől van ) A paradicsom széles körben való elterjedésével indult a lecsók pályafutása.
A magyar verziót sem a magyarok találták ki, hanem a betelepített és itt élő Bolgár kertészekhez lehet kapcsolni, ők nagyon profik a mai napig a kertészetben, persze Ők is magyarok.
Ők voltak az elsők akik elkezdték termeszteni a paprikát és a paradicsomot Budapest és nagyobb városok közelében, amit a piacon értékesítettek, és a maradékből főztek maguknak különféle ételeket, többek között lecsót.
1920-as években a Globus konzervgyár kezdett Letchot gyártani és az Osztrákokhoz exportálni, nos, ez volt a lecsó széles körben való elterjedésének a valódi oka.

Szinte egy időben született a mindkét étel, ami persze minden házban másképp készül.
A francia parasztok is spórolós emberek voltak és először a zöldség maradék hasznosítására készült a zöldséges egytálétel, hétköznap a francia parasztok sem dúskáltak a húsban, ahogy a magyarok sem ettek nagyon sokáig húst hétköznap.
A magyar lecsó fő különbsége, hogy füstölt szalonnával készül, ( egy kis hús csak legyen benne). Fehér Béla író megfogalmazása szerint a lecsó a magyar gasztronómia mezítlábas gyalogosa. A franciák a Ratatouille-hoz is gyorsan költöttek különféle történeteket, mindenféle szabályokat, hogy ilyenre, meg olyanra kell vágni a zöldségeket, meg milyen gigantikus fontos hogy milyen edényben, mennyi ideig készül, de ha egy egyszerű francia vidéki étteremben kérünk, biztos finom lesz és celeb mentes. 

Miben hasonlít a két étel?
mindegyikben van paradicsom, paprika, hagyma mindkettő a vidéki, egyszerű konyhákról indult el mindkettő megihlette a művészeket is a magyar lecsó Operettben és Karinthy novellában szerepelt, a Ratatouille-t a Disney filmesítette meg, nagy sikerrel, bár egy kis élcet érzek abban hogy a franciák legjobb szakács egy patkány.

Mi a különbség?
a francia a paradicsomból egy alapot készít, finom fűszerekkel és ebben főzi meg a többi zöldséget. A magyar a paradicsomot emeli ki a hagymával és paprikával, a fűszerpaprikával adja hozzá a lelkét, és a füstölt szalonna adja meg a karakterét.

Amig a magyar lecsó önálló étel, a francia lecsó sok esetben köret szerepet tölt be.

DE, a legjobb ha mindkét lecsót elkészítjük és jóízűen megesszük.